Associacions i entitats

Estás en: Inicio | Serveis | Associacions i entitats

Unió Musical El Deliri

Segons informes obtinguts en el llibre de la història de la vila de Gorga, escrit pel teòleg don Agustín Gaseo, en 1849, es va formar una Banda de Música dirigida per don Francisco Cantó, gran músic alcoià, però aquesta entitat es va dissoldre en 1865.

Gràcies a l’esforç d’uns aficionats a la música, en 1921 naix l’actual Banda. La Societat Musical «El Deliri» va ser funda’ dona per Santiago Nadal i Francisco Llorca, i el primer director va ser don Antonio Casas, bombardí solista de la Banda «Primitiva» d’Alcoi. A aquest li va continuar don Fernando Mora Carbonell, que al seu torn també dirigíala «Primitiva» d’Alcoi, portant a la Banda a un alt nivell musical.

Per la seua gran labor cal destacar també com a directors de la Banda a Sr. Vicente Nadal, Juan Valero, Francisco Baena, Joaquín Genis, Francisco Carchano, Rafael Mullor Grau, Claudio Andrés FerrándiZj Javier García Genis, Francisco Ruda i des d’ell any 1995 fins al 2005, Sr. Rafael Lledó García, sent d’esmentar la seua gran labor d’empenyiment i llançament que ha realitzat juntament amb la Junta Directiva actual. El 6 de gener de 2006, s’incorpora com a nou director, Sergio Aracil Lucas, obrint-se un nou episodi artístic.

Entre els seus guardons cal destacar els dos premis aconseguits a la ciutat de Xixona i un premi en Falles de València, així com una enorme gamma de corbatines a Alcoi, Cocentaina, Peníscola, València i Xixona.

La banda ha participat en grans desfilades, com ara l’I congrés de l’O.N.D.E.F. a Alacant, desfile homenatge a Paquito el Xocolater a Cocentaina i en diverses ocasions en la desfilada de Bandes de Música de la Ciutat d’Alcoi, destacant la gran actuació a Mojácar (Almeria), sent la Banda guardonada per l’Ajuntament.

A part de les seues actuacions festives, acudeix a nombrosos festivals comarcals:

  • En 1988 participa en la localitat de Plans.
  • A Cocentaina, al Palau de la Unió Musical Contestana.
  • En 1992 ofereix un gran concert en la localitat de Quatretonda (València).
  • En 1999 actua en la I Trobada de Joves Intèrprets d’Alfafara.

En el año 1996, la Banda de Música organiza su 75 aniversario con un Extraordinario Concierto, siendo homenajeada por la Diputación de Alicante y el Ayuntamiento de Gorga. A conseqüència d’aquesta celebració els propis músics organitzen les Festes Patronals en honor a la Verge de Gràcia.

En l’actualitat la Banda compta amb 40 músics i 25 educands, comptant amb un confortable saló d’assajos, despatx i arxiu, el seu actual President és Sr. Roberto Aracil García, el Delegat de Banda, Vicente Company Nadal i el Secretari, José Luis Brotóns Lopez.